Nová spolupráce s akvarelovou "Tramvajajaj"

Blog Skorpikova

S radostí vám představujeme novou spolupráci s talentovanou malířkou Šárkou Škorpíkovou, která se specializuje na akvarely s dopravní tematikou. Naše aktuální nabídka zahrnuje exkluzivní pohlednice, které přinášejí jedinečné a poutavé pohledy na svět dopravy skrze oči této nadané umělkyně. Těšíme se na společné projekty, které nám přinesou ještě více fascinujících a inspirativních děl do naší kolekce. V následujících řádcích si dovolíme představit samotnou autorku a podělit se s vámi o její cestu..

Malbě a kresbě se věnuji od malička a je mým největším koníčkem. Pocházím z malého městyse Lukov u Znojma, obklopeného přírodou národního parku Podyjí, jehož krajina se mi stala první a zároveň nesmírně velikou inspirací. Během let jsem našla zálibu v ilustrování děl spisovatele J. R. R. Tolkiena, avšak v průběhu studia zoologie na pražské Přírodovědecké fakultě mě okouzlilo i samotné město se svou neuvěřitelnou historií.  Praha má po umělecké stránce nepřebernou zásobu motivů, jež výtvarníky lákají. Ať už jde o uličky Starého Města, a to zdaleka nejen podél Královské cesty, nebo výhledy z vyvýšených míst, nebo něco, co je s Prahou spjaté již neodmyslitelně – tramvaje. Počínaje tramvají Tatra T3 jsem si zamilovala pražský kolejový vozový park a s oblibou hledám nová místa na ztvárnění, nezvyklé úhly a zajímavé světelné hry, k čemuž mě výtvarná krása tramvají inspiruje každým dnem.

                K malování tramvají jsem se dostala úplnou náhodou. Jednoho dne roku 2022 na nemocenské jsem měla čas otevřít si Youtube a nechat si doporučit algoritmem video „Proč tramvajáci neotvírají již jednou zavřené dveře?“ z kanálu Rezistor. Josef Chodounský, zkušený řidič tramvaje, zde velice návodně objasňuje širším masám tuto problematiku. Od té doby jsem byla fungováním tramvají natolik zaujata, že jsem je fascinovaně pronásledovala po celé Praze, učila se rozpoznávat všechny jejich typy a číhat na ty vzácnější, jako to někteří nadšenci dělají už od malička. Po čase jsem si troufla vzít do ruky skicák a začít tyto krásné stroje chodit malovat do terénu.

                Při malbě používám akvarelové barvy, náčrtek tužkou již většinou vynechávám. Nejčastěji si naznačím modrou linkou obrysy tramvaje stojící na pauze v obratišti a poté již doma podle fotografie doplním zbytek. Nejradši  si „smlsnu“ na „tétrojkách“. Jejich design navržený Františkem Kardausem považuji za nadčasový. S velikou oblibou si namaluji také T6 nebo "kachny" - KT8, samozřejmě také historické vozy. Naopak do modernějších typů tramvají Škoda se pouštím méně a jiné dopravní prostředky ztvárňuji opatrně. Díky tomuto poměrně novému námětu pro své skici a obrázky jsem se mnoho naučila a mnoho lidí poznala a dnes již můžu říct, že tramvaje mi zcela změnily život. Tak na viděnou na smyčce a pokud budete chtít sledovat mou tvorbu, navštivte prosím instagram @tramvajajaj

Šárka Škorpíková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz